Magazyn kulinarny KUKBUK organizuje od trzech lat konkurs na najlepsze polskie produkty. Wygrane otrzymują certyfikat „KUKBUK Poleca”.
Do trzeciej konkursu, przystąpiło w tym roku ponad 270 firm, z których oceniano 800 produktów siedmiu kategorii.
Po raz kolejny trafiły do nas wytwarzane z pasją i szacunkiem do natury produkty spożywcze, od serów, przez pieczywo, aż po nalewki. Cieszy również rozrastająca się kategoria wyrobów rzemieślniczych oraz kameralnych miejsc poza miastem, w których można złapać oddech i dobrze zjeść. Polska naprawdę ma się czym chwalić!
Na szczególną uwagę zasługują produkty pochodzące z pracy polskich rolników, które uznajemy za lepszej jakości niż zagraniczne. Ceniona jest przede wszystkim naturalność i brak konserwantów w żywności.
Największą popularnością cieszyły się trzy kategorie konkursu;
- „ze spiżarni” – swoje produkty wystawiło 65 firm
- „z warsztatu” – rękodzieło przedstawiło 62 rzemieślników
- „dla urody” – zgłosiły się 42 firmy
Mamy coraz więcej ludzi z miast, którzy przenoszą się na wieś i decydują się na kompletną zmianę swojego życia. Dzięki temu korzystamy z lokalnych produktów, z miodów, z serów, z olejów. I w tym roku zaskakująco duża była właśnie kategoria olejowa, a także sery. Polska jest potęgą serów zagrodowych, serów, do których dodaje się różne przyprawy, serów, które się fermentuje. Jednym ze zgłoszonych produktów np. był polski ser gruyère, który był fantastyczny.
Polska żywność:
Gabriel Janowski: o zdrowiu i jakości żywności
Partie nie mówią w kampaniach wyborczych o zdrowiu jedynie w kontekście służby zdrowia, a więc obsługi chorych. Ale skąd się biorą te nowe epidemie, gnębiące Polaków? Zobacz inne nagrania video: Jak oceniasz? kliknij na gwiazdkę, aby ocenić zagłosuj średnia ocen 5 / 5. ilość głosów 1 jeszcze nie oceniano jeśli uznałeś, że to dobre… … […]